Kako smo od Oceana stigli do udaljenih planeta Sunčevog sustava u svega nekoliko stoljeća?
Ovo je kompaktna avantura kroz povijest istraživanja; od obilaska Zemlje kroz ekspediciju Ferdinanda Magellana, preko početaka suvremene znanosti, do putovanja Sunčevim sustavom.
U epizodi susrećemo legende poput astronoma i glazbenika Williama Herschela, matematičara Urbaina Le Verriera, astronoma Johanna Gottfrieda Gallea i inženjera Garyja Flandroa. U jednom trenutku nadobudno proviri još jedna zamalo-legenda... Ali to je već druga priča.
Pratimo trag znatiželje i fascinacije svijetom i svemirom koji nas okružuju, te svjedočimo nezaustavljivom pomicanju značenja pojma "posljednja granica". Prvo je to bilo more, zatim beskraj oceana, a sada svemir. Putovanje nosi svoje rizike, ali vodi i do novih spoznaja od kojih je možda najveća ona o samom putniku i njegovom domu.
Tako smo kroz svemirske misije posjetili sve susjedne planete, a svemirskom letjelicom Voyager smo sa samog začelja Sunčevog sustava - s udaljenosti od preko 6 milijardi kilometara - bacili još jedan pogled na Zemlju. Više nismo u središtu malenog svemira, već na sićušnoj točkici u beskraju.
Struktura ove epizode inspirirana je radom povjesničara Stephena J. Pynea, koji uz prethodna dva doba otkrića dodaje i definira treće. U prvom dobu otkrili smo globalni ocean koji povezuje sve kutke našeg planeta. U drugom dobu istražili smo sve kontinente, osim Antarktike. Treće doba, prema Pyneu, započinje istraživanjem Antarktike i dubina oceana, a uzima maha rastućim svemirskim ambicijama. Ako je slijetanje čovjeka na Mjesec ekvivalent Kolumbovog putovanja do "novog svijeta", onda bi Voyagerov obilazak plinovitih divova - Jupitera, Saturna, Urana i Neptuna - bio ekvivalent Magellanovog obilaska oko Zemlje (tj. barem ekspedicije koju je započeo, ali osobno nije i dovršio). Pyne sugerira da je upravo NASA-in program Voyager prva velika gesta trećeg doba otkrića, ovog u kojem i sami živimo.
Svojom znatiželjom sada postavljamo puteve kojima će poći naši potomci. Kakvi sve svjetovi čekaju njih?
Znanstvenutak: "Veliko putovanje"
Scenarij, režija i animacija: Ratimir Rakuljić
Produkcija: Monika Rakuljić i Ratimir Rakuljić 
2021 | Triaxial
Back to Top